måndag 29 oktober 2007

NBA Regular Season Previews'n'picks, Del 1

Ok folks. Här kommer den. Förhandsgranskningen av NBA-säsongen 07/08. Ungefär lika delar sunt förnuft, logik och önsketänkande - kryddat med en nypa vild fantasi. Observera också att det bara gäller grundsäsongen och har nästan inget att göra med slutspelet och vilka som till slut (tyvärr) kommer stå som segrare (Spurs).

Eastern Conference:

1. Chicago Bulls
Om det sas något om Chicago Bulls förra året så var det att de alltid spelade för att vinna och kämpade in i sista sekund, precis som coach Scott Skiles vill ha det. Nu är ungtjurarna ett år äldre, Luol Deng kommer vara med i MVP-snacket, Ben Gordon kommer starta nästan alla matcher och de har breddat truppen ytterligare från förra säsongen i och med tillskotten Joakim Noah, Joe Smith, Arron Gray, Thomas Gardner och JamesOn Curry. Räkna med att den här säsongen bara är den första av många med Chicago i eller ikring den absoluta toppen.

2. Toronto Raptors
Förra året drabbades i princip varenda Raptorsspelare av minst en (relativt) långvarig skada. Navet; Jorge Garbajosa, som de kreativa ekrarna; Bosh/Ford/Parker/Bargnani/Calderon, cirkulerade runt bröt benet i slutet av säsongen varvid Toronto sedermera åkte ut mot New Jersey i slutspelet. Under sommaren har de knutit till sig perfekta komplementspelare i Jason Kapono och Carlos Delfino som kommer passa lika bra i europeiskt spelande Toronto som en Michael Jackson-konsert i Géneve (och apropå vita snubbar så är Toronto även det enda laget som kan ställa upp med en helvit starting five utan att göra bort sig). Avslutningsvist så kommer Raps göra uppåt 30-40 poäng från andra sidan trepoängslinjen vilket kommer göra McDonald´s trepoängsgrafikpå Raptors TV, som kommer upp varje gång någon Raptorsspelare sätter en trea, till en utomordentlig investering. Grattis McDonalds.

3. Boston Celtics
Alla som kan räkna till tre vet att Boston kommer vara något att räkna med i år. Vad man dock inte kan räkna med är den skrangliga bänken och virrpannan Doc Rivers som styr laget från den. Men om ryktena angående Sam Cassell och hans eventuella utköp från Clippers och övergång till Celtics materialiseras kan nog Celtics till och med gå hela vägen till NBA-final redan i år. Men när det gäller en 82 matcher lång grundserie tror jag att de behöver åtminstone en säsong tillsammans först för att hitta det spel som ska kunna leda till att bli herrar på östtäppan.

4. Washington Wizards
Alla som kan räkna till tre vet att Washington kommer vara något att räkna med i år. Och jag håller till hälften med Gilbert Arenas när han säger att Wizards, när de var hela och friska, var bästa laget i Eastern Conference förra säsongen, och då menar jag den offensiva halvan. Defensivt är laget knappt vatten värt men det behövs inte när man gör så jävla mycket poäng som de gör. Både mr. Hibachi och Antawn Jamison har möjlighet att bli free agents till sommaren så räkna med att de kommer ta i lite extra för att kunna få upp sitt marknadsvärde.

5. Detroit Pistons
Vänta nu. Detroit Pistons, Eastern Conferences bästa och jämnaste lag den här sidan millenieskiftet, rankade EFTER Washington Wizards? Damn right nigga. Fast anledningen är inte mängden vunna matcher utan endast på grund av att Washington kommer vinna sin division, och därmed bli direktkvalificerade till topp-4, vilket Detroit inte kommer göra - på grund av Chicago Bulls. Och med tanke på att ingen spelare i Detroit någonsin varit skadad kommer denna säsong, om det finns någon som helst rättvisa här i världen, bjuda på en och annan skada på framstående spelare.

6. New Jersey Nets
När vi ändå är inne på skador på framstående spelare kan jag redan nu garantera att Jason Kidd kommer missa sin beskärda del av matcer i år. Han börjar sakta men säkert närma sig 50-strecket och efter en hektisk sommar med landslags-spel och annat kan jag inte se annat än mängder av rehabilitering i höst och vinter för Kidd. Sen har ju Vinsanity nyligen skrivit nytt kontrakt och har inte alltför mycket att spela för. Dock är Nenad Krstic tillbaka men jag är ändå sjukt kluven om de kommer hamna här på sjätte plats eller missa slutspelet helt och hållet. Just nu, när Kidd är någorlunda hel, lägger jag de här på sjätte plats i alla fall.

7. Cleveland Cavalliers
Jävlar vad mycket sämre Cavs kommer vara i år. Förra året vann de bara så ofta som de gjorde för att ingen i öst kunde spela anfall. Nu när i princip varenda öst-statslag har förbättrats offensivt är det kokta fläsket stekt för Lebron och hans mannar. Faktumet att de fortfarande inte löst Varejao/Pavlovic-problemet gör saken inte bättre. Fast de har ju åtminstone kvar King James och världens bästa skytt, Damon Jones.

8. New York Knicks
Jepp. Knicks till slutspel. Jag har egentligen inga bra belägg för detta förutom att allt runt, inom och ikring Knicks har varit så oerhört skumt och konstigt de senaste säsongerna att de kommer gå till slutspel i ren trots mot alla världens naturlagar, förhandstips och samlade sunda förnuft.

9. Orlando Magics
Orlando gick till slutspel förra året på ren bondröta. Visst, de har adderat en poänggörare av rang i Rashard Lewis, men i ärlighetens namn, kommer han göra något annat än poäng? Dwight Howard kommer roffa åt sig en 15-16 returer per match men så länge han inte har skaffat sig Hakeem The Dream-moves under sommaren så att han kan snitta de 25 poäng han skulle behöva tror jag ändå inte Orlando klarar sig vidare till slutspel.

10. Miami Heat
Miami är nog det mest svårtippade laget i hela ligan i år. Allt, och då menar jag verkligen ALLT, hänger på hur många matcher DWade och Shaq kan hålla sig skadefria. Ricky Davis var en välbehövlig ackvisition men Miami borde byta bort Shaq medan han fortfarande är mer värd än han är tung och börja om på ny kula.

11. Milwaukee Bucks
Om Jason Kidd missar tillräckligt många matcher för att New Jersey ska missa slutspelet kommer Orlando eller Milwaukee gå till slutspel istället. Varför jag placerat Milwaukee här, efter Miami, vet jag inte riktigt men jag antar att det är min vän-av-ordning-persona som lagt lagen i alfabetisk ordning av någon jävla anledning.

12. Atlanta Hawks
Inget slutspel i år heller, men som Farbror Barbro skulle sagt; Dehääär, de e ett steg i rätt riktigt de!

13. Charlotte Bobcats
Tidigare i somras var Charlotte ett av de lagen jag trodde skulle kunna gå till slutspel. Efter grundligt tänkande och bortfall i form av Sean May och Adam Morrison ser det dock inte alls ut som så. Med tanke på att två av de mer skadebenägna spelarna i ligan, J-Rich och Gerald Wallace, kommer springa fram och tillbaka i korridorerna är mina pengar istället satsade på att Charlotte kommer vara det mest skadedrabbade laget i år.

14. Philadelphia 76ers
Iggy kommer göra en skaplig säsong och Andre MIller, en av ligans mest underskattade guards!, kommer göra sitt bästa för att inte Philly ska bli alltför förnedrade. Men förutom nyss nämnda duon så har inte Sixers så mycket mer än Canadicken, haha dicken, Samuel Dalembert som varit skadad hela sommaren och försäsongen.

15. Indiana Pacers
Pacers har haft den tredje bästa försäsongen i öst vilket nog kommer bli deras höjdpunkt den här säsongen. De kanske klarar av att harva sig upp en placering eller två men slutspel blir det definitivt inte.


Western Conference:

1. Phoenix Suns
I år är Phoenix sista chans och med en fullt frisk Amare från start och med ett ännu mindre och snabbare lag än tidigare tror jag de kommer vinna minst lika många matcher som förra året. När det blir slutspelsdags är det dock en mängd andra faktorer som spelar in, skador/domare/match-ups, och Suns måste nog ha en hel del tur att gå tillsammans med sin uppenbara talang för att gå hela vägen där.

2. Dallas Mavericks
Inte en chans att Dallas vinner lika många matcher som förra året. Dock tror jag att de kommer vinna fler än både San Antonio och Houston men som ni ser på mina beräkningar kommer de trots detta möta mardrömsmotståndaren Golden State i första rundan. Och att Mark Cuban skulle skicka iväg Dirk i utbyte mot Kobe tror jag inte en sekund på.

3. San Antonio Spurs
Yada-yada-yada Spurs kommer alltid vinna massor med matcher så länge Timmy D är med i laget. Yada-yada-yada de har aldrig lyckats vinna två år i rad. Yada-yada-yada just därför kommer de vinna i år, igen. Dock känns det litegrann som med Detroit att om det finns någon som helst rättvisa borde även Spurs drabbas av avgörande skador någon gång. Fast som vanligt kommer väl kuk-Spurs även i år stå över rättvisan.

4. Denver Nuggets
Åh-min-gud vad jag är peppad på Denver. En ihopspelad superduo bestående av Carmelo och Iverson flankerad av kvalitetsspelare som Kenyon Martin, Marcus Camby, Nene med flera kan bara betyda en sak; succé! Och det vette tusan om de inte kan utmana Phoenix, Dallas, San Antonio och Houston om den absoluta toppen redan i år.

5. Houston Rockets
Om Spurs eller Mavs drabbas av skador tar Rockets steget upp bland topp-4. Annars får de denna säsong finna sig i att hamna här nere. I slutspelet tror jag dock att de kommer vara en handfull för samtliga lag och en Conference Finals-plats är absolut inte otänkbart.

6. Utah Jazz
Förra året flög Utah ut ur startgroparna som en bistucken Ferdinand och låg länge i den absoluta toppen. Under sommaren har det dock varit väldigt turbulent i omklädningsrummet och AK-47 krävde ett tag att bli bortbytt. Lagsämjan verkar ha fått sig en törn och jag tror inte de kommer upp i samma klass som förra säsongen. Slutspel blir det dock men de klarar nog inte av att repetera vårens Conference Finals-bedrift.

7. Golden State Warriors
I mitt scenario här är Baron Davis skadefri nästan hela säsongen (i mitt drömscenario missar han inte en match, blir utnämnd till MVP, tar Warriors till final och bjuder med mig på efterfesten). Men eftersom Baron Davis är Baron Davis (och jag är jag) är detta inte så vidare värst troligt. Al Harrington har en hel del att bevisa och ungtupparna Belinelli, Azubike och Ellis kommer nog bidra en hel del. Jag tror, och HOPPAS, att Warriors återigen går till slutspel och där kan vad som helst hända när Don Nelson håller i tyglarna, speciellt om Dallas står i andra ringhörnan.

8. Memphis Grizzlies
Memphis är mitt överraskningslag för säsongen. Pau Gasol är tillbaka skadefri och senast han var det gick Memphis till slutspel tre år i rad. De har även en ny, och bättre, coach i Marc Iavaroni som kommer låta laget spela lite mer fritt och fartfyllt vilket jag tror kommer passa de. Man får nog passa sig för Grizzlies.

9. New Orleans Hornets
Om Baron Davis skadar sig allvarligt så att Golden State missar slutspelet tar Hornets över Warriors plats. Annars blir det svårt för de även om Peja Stojakovic är tillbaka i laget. För så länge som Tyson Chandler inte kan leverera annat än alley-oop-dunkar offensivt tror jag de kommer komma tillkorta i den vilda västern.

10. Los Angeles Lakers
Egentligen borde Kobe bara hålla käft för årets Lakers-lag är, som jag ser det i alla fall, bättre än förra årets. Visst, de är inga titelutmanare men förra årets ungdomar är ett år äldre, Derek Fisher är tillbaka och risken att de ska drabbas av samma svärm av skador som förra året borde inte vara så hög. Så håll käft Kobe och spela boll för om Lakers ska gå till slutspel måste du förmodligen bli årets MVP och Defensiva spelare. Tills Kobe håller käften hamnar Lakers dock inte högre än på tionde plats.

11. Portland Trailblazers
Trots Odens bortfall har Blazers ändå en hel del talang att luta sig tillbaka på. LaMarcus Aldridge har spelat bra under försäsongen och Brandon Roy lär ju bara bli bättre. Slutspelet får de dock vänta på tills nästa år.

12. Los Angeles Clippers
Elton Brand är borta åtminstone till All-Staruppehållet. Shaun Livingstone är borta för säsongen. Sam Cassell kommer försvinna efter jul. Los Angeles Clippers kommer missa slutspel.

13. Seattle Supersonics
Kevin Durant kommer nog leva upp till folks förväntningar men inte ens han kan leda Sonics till slutspel i år. Och nästa år kanske de inte ens är kvar i Seattle.

14. Sacramento Kings
När ens bästa spelare har K-Mart som smeknamn känns laget rätt fattigt - mer jumbopack toalettpapper än Cristal om jag säger så. Det är just vad Sacramento är nuförtiden. Mer jumbopack toalettpapper än Cristal. Fast så länge som Ron-Ron är kvar kan det ju i alla fall alltid bli slagsmål eller nåt.

15. Minnesota Timberwolves
Ett lag börjar egentligen med en General Manager och eftersom Minnesota har ligans sämsta GM i Kevin McHale är de också det sämsta laget. Det är inte omöjligt att Wolves får svårt att vinna ens 10 matcher, så dåliga kommer de vara.

Priser och Utmärkelser 2007/08:

Most Valuable Player: Kevin Garnett
Boston leder redan slaget om flest rubriker i massmedia och den starkast lysande stjärnan i treenigheten är den stora biljetten Kevin Garnett. Garnett kommer snitta 20 poäng, 13 returer och 6 assists per match och Boston kommer röra sig i toppen av Eastern Conference efter att förra året ha varit ligans sämsta lag = MVP. Dock kan han få en match om bucklan av Kobe Bryant om han bara håller käften och tar på sig det gul-lila blåstället för i ärlighetens namn har Kobe varit ligans bästa spelare de senaste tre åren.

Rookie Of the Year: Kevin Durant
Kevin kommer spela mer minuter, skjuta fler skott och tvingas ta mer ansvar än någon annan rookie. Vanligtvist brukar sådant leda till utmärkelser vilket det lär göra även i år. Närmaste utmanare kommer nog vara Houstons Luis Scola (om han nu kommer räknas som rookie), Atlantas Al Horford och Clippers Al Thornton.

6th Man Of the Year: Kenyon Martin
Är det något som saknades i Denver förra året så var det försvar. Är det något Kenyon Martin kan göra så är det att spela försvar. Denver kommer göra en jättesäsong och Martin, såvida han inte slår sig in i startfemman, kommer förhoppningsvist komma tillbaka i gammal god All-Starform. Jag kan dock tänka mig att the Brazilian Blur eller Manu Ginobili kan sno åt sig utmärkelsen ifall de fortsätter komma in från bänken.

Coach Of the Year: Marc Iavaroni
Som sagt, Memphis till slutspel och det mycket tack vare Iavaroni. Annars är det en hel del tränare som har fått nya chanser och årets coach är alltid trixigt att utse. Priset kan lika gärna gå till Orlandos Stan Van Gundy, Houstons Rick Adelman, Denvers George Karl eller varför inte Chicagos Scott Skiles.

Most Improved Player: Al Jefferson
Al har fått sitt eget lag där han kommer få mer ansvar och möjligheter än tidigare. Och eftersom Minnesota inte har någon annan som kan göra poäng eller ta returer kan vi räkna med 20-10 varje kväll från Jefferson. Portlands LaMarcus Aldridge sitter i ungefär samma båt men är yngre, och sämre, samt har mer hjälp från sina medspelare än Jefferson.

All-NBA First Team:

Point Guard: Steve Nash
Shooting Guard: Kobe Bryant
Small Forward: Carmelo Anthony
Power Forward: Kevin Garnett
Center: Yao Ming

Done-and-done. Om du pallat att läsa ändå hit ner och tycker mina spådomar är helt åt helvete är du välkommen att diskutera/slåss om saken i kommentarsfunktionen nedan. Jakob kommer även han förhandsrecensera årets säsong och om du också är sugen är det bara att ta kontakt med mig, skicka över din rankinglista/preview så publicerar jag den här.

Imorgon natt smäller det!

Mycket nöje.

Inga kommentarer: