tisdag 19 augusti 2008

Kvartsfinaldags

Som vanligt var mina förhandstips allt annat än att lita på. "Nya" Ryssland vann sin första match mot blåbärs-Iran men förlorade sedan resterande gruppspelsmatcher och fick omgående lov att checka ut från Grupp A och OS-byn tillsammans med nyss nämnda blåbärs-Iran. Värdnationen Kina följde dock mitt råd, tog chansen och vann en jämn match mot Tyskland och gick därför vidare på Dirk och companys bekostnad. Kul för både turneringen och basketen som världssport.

Annars tedde sig det mesta som förväntat och gruppspelet slutade på följande vis;

GRUPP A;
Litauen (9p, 4v, 1f)
Argentina (9p, 4v, 1f)
Kroatien (8p, 3v, 2f)
Australien (8p, 3v, 2f)

"nya" Ryssland (6p, 1v, 4f)
Iran (5p, 0v, 5f)


GRUPP B;
Team USA (10p, 5v, 0f)
Spanien (9p, 4v, 1f)
Grekland (8p, 3v, 2f)
Kina (7p, 2v, 3f)

Tyskland (6p, 1v, 4f)
Angola (5p, 0v, 5f)


(För övrigt sjukt mycket "lågstadiet" över poängsystemet där man får 2 poäng för vinst och 1 poäng för förlust, wtf!?!?)

Team USA såg riktigt stabila i de matcherna som jag sett (ja, jag har inte sett alla eftersom SVT prioriterat allt från hästdressyr till avdankad damfotboll före den ädla basketturneringen samt att inga streamar värda namnet har funnits att finna) men som de själv har sagt; det är nu den riktiga turneringen börjar! Och vilken början sen! Här har ni kvartsfinalerna (i tidsordning där först är först);

Spanien - Kroatien
Spanien såg riktigt bleka ut mot Team USA (det lilla vi fick se mellan allsköns andra klassens idrotter) men måste ändå hållas som favoriter tack vare ett mer namnkunnigt och rutinerat lag. Kroatien har dock varit en av de största överraskningarna och håller de uppe sitt trepoängsskytte kan det kanske gå vägen. Men fördel Spanien alltså. (Slutet visas i SVT1 9.45-10.10).

Litauen - Kina
Litauens enda förlust kom mot Australien i den sista gruppspelsmatchen då litauerna redan var klara gruppsegrare. Kina borde trots enormt hemmastöd inte vara något problem för våra lilleputtgrannar i öst men som sagt så kan allt hända i kärlek, krig och idrott (eller hur var det nu...). Kina gjorde en jättematch mot tyskarna och kan utan problem åka ut i kvarten med all heder i behåll. Litauen vidare. (Visas i SVT1 10.30-12.30).

Team USA - Australien
Australien var det lag som bäst bjöd upp till dans på Team USA:s förfestsresa innan OS. Inte för att de vid något givet tillfälle ens var nära att vinna visade de ändå att de inte är ett lag som man bara kör över. Dock är allt annat än en amerikansk seger en praktskräll större än alla invigningens raketer tillsammans. Team USA vidare. (Visas vad jag förstår inte alls av SVT!?!?!)

Argentinga - Grekland
Den absolut ovissaste kvartsfinalen där två väldigt namnkunniga, samspelta och rutinerade lag drabbar samman. Verkligen en slantsingling över vem som kommer gå vidare och jag vågar inte ens gissa vem som vinner trots att det är så nära 50-50 det kan komma. Jag hoppas dock att Argentina går vidare så att inte Europa blir alltför överrepresenterat i semifinalerna. (Visas i SVT24 16.15-18.00)

Bra grejer alltså trots att SVT av någon outgrundlig anledning valt att inte visa Team USA:s match. Men å andra sidan så lär ju damernas släggfinal samt herrhandbollens kvartsfinaler (utan svenskt deltagande) vara oerhört mycket mer intressant! Hade jag haft en teve och betalat teve-licens hade jag förmodligen gått till reklamationsnämnden eller allra minst hört av mig till Plus! och Sverker Olofsson. För ska det verkligen vara såhär?

Inga kommentarer: