onsdag 20 augusti 2008

Semifinaldags

The winner takes it all! Eller åtminstone en plats i OS:s (inte att förväxla med 90-talsklassikern OSS) basketsemifinaler. Och Hoop Dreams fick för första gången någonsin in alla sina förhandstips. Bra skit!

För er som inte hängt med här på HDB på sistone, och inte orkar scrolla ned till föregående post, kan jag berätta att alla mina kvartsfinalpicks slog in med dunder och brak. Spanien slog ganska enkelt ett kroatiskt lag där ett flertal av de kroatiska spelarna hade köpt flygbiljetter hem redan innan matchen hade spelats, Litauen och Team USA tog hand om sina bizzle med Kina respektive Australien och slutligen stod Argentina som segrare över Grekland i en match av minst sagt episkt slag.

De tre förstnämnda matcherna tänkte jag genast lämna därhär (Spanienmatchen såg jag inte och de andra två var ganska ensidiga och ojämna affärer) men den avslutande matchen mellan lagmaskinerna Argentina och Grekland var nog det bästa FIBA-basket jag någonsin sett i OS-sammanhang.

De båda lagen följdes åt hela matchen, steg för steg, skott för skott. Fram mot slutet lyckades dock Argentina rycka ifrån till en liten ledning, ledda av den vidunderliga Manu Ginobili och en skarpt skjutande Carlos Delfino (som för övrigt valt att spela med ryska Khimki Moskva den kommande säsongen istället för att ta något skambud av alla snåla/ekonomiskt låsta NBA-klubbar). Grekerna stred dock med både tänder, klor och tursamma planktreor och lät sig inte bli avhängda.

Till slut var det, väldigt passande, dags för avgörandet. Cirka 40 sekunder kvar och Argentina med boll och en tvåpoängsledning, 80-78. Argentinarguarden med det italienskklingande namnet Prigioni dribblar säkert upp bollen och lämnar över den till mäster "monkey-butt" Manu Ginobili (som hädanefter av praktiska skäl benämns MMBMG). MMBMG tittar på klockan, fintar, dribblar och skjuter från trepoängslinjens topp!

I det här läget är förmodligen alla, precis som jag, nästan helt säkra att MMBMG:s skott ska gå i och ge de tango- och ryggbiffsälskande argentinarna en näst intill otillbakatagbar fempoängsledning, men nej! MMBMG:s skott träffar ringen och studsar i en hög båge upp i luften för att slutligen landa i någon greks håriga nävar.

Till slut hamnar bollen, med cirka 10 sekunder kvar på matchuret och fortsatt Argentingaledning 80-78, i händerna på Vasilios Spanoulis (nej det är inget Life Of Brianskt skämtnamn i stil med Samson the strangler, han heter så, han är grek, lämna det) som raskt sätter av mot Argentinsk korg.

Min, så nära man kan komma utan att nå ända fram, övertygelse om argentinsk seger förbyts genast till tro på ett grekiskt sista-minutenmirakel, och då snackar vi inte om en flygstol till Kos för under tusenlappen utan en matchvinnande buzzertrea!

Spanoulis driver ohindrat upp bollen ända till trepoängslinjen och slungar iväg ett, med tanke på stundens allvar, ganska så öppet skott!

BRICK!

Och argentinarna river sedan ner den efterföljande returen och hivar iväg bollen högt upp i luften. Argentina klara för semifinal!

Ett otroligt slut på en otrolig match och förhoppningsvis var det bara en försmak på de stundande semifinalerna;

Spanien - Litauen
Team USA - Argentina


En halveuropeisk/halvamerikansk semifinalomgång alltså där de regerande världsmästarna Spanien tar sig an de alltid välspelande och hårt kämpande litauerna från Litauen i den ena matchen och där Nordamerikas guldklimpar Team USA möter sina ditos från den sydliga delen av Amerika, MMBMG:s Argentina. Två supermatcher som kan bli hur bra som helst!

Mina pengar ligger på Spanien och Team USA där Litauen sedan kniper bronset och Team USA efter många års väntan återigen står högst upp på prispallen i OS efter 20-poängsseger mot spanjackerna i finalen.

Fast om du har sett hur illa mina tips har gått tidigare (Bulls som Eastern-vinnare ifjol, nån?) och räknar in att alla mina tips gick in i kvarten säger fru Logik att någonting kommer avvika rätt kraftigt från dessa prediktioner.

1 kommentar:

Stefan sa...

Det ser fan ljust ut för dig i tippandet, snyggt jobbat med Spanien över Litauen. Just nu, i det här skrivandets stund, är det halvtid i USA-Argentina, och allting talar väl för ytterligare ett rätt där.

Jag darrar inför den kommande draften.