lördag 9 augusti 2008

OG Preview

När det stundar säsongs- och turneringstarter är det ju kutymt att göra någon slags förhandsgranskning och utkomsttippning, så även när det gäller them Olympic Games. Därför tänkte jag se det från min sida, såhär da'n före dopparda'n, och snabbt plottra ned lite tankar, funderingar och prediktioner. För mer matnyttig läsning rekommenderar jag varmt Basket-Stefans tvådelade Inför-post här; Inför OS: Grupp A och B.

(Och om inte Inför-posterna syns till längst upp får du scrolla nedåt, dumb-ass.)

Så, tillbaka till Preview:en (sjukt gött att böja engelska ord på svenskt vis).

GRUPP A:
Den, till synes, något svagare gruppen består av Angola, Argentina, Australien, Iran, Kroatien, Litauen och "nya" Ryssland. Fyra och ett halvt lag av absolut världsklass samt ett Iran som är regerande asiastiska mästare. Inte illa pinkat.

För ungefär en vecka sen tyckte jag att det var ganska självklart att Australien och Iran mest skulle fungera som slagpåsar för den återstående kvartetten men efter Aussisarnas (där har vi den fina svengelska böjningen igen) jätteinsats mot Team USA i den avslutande förmatchen ger jag de en sluggers chans att ta sig vidare, förslagsvist genom vinst mot Kroatien.

Såvida inget otroligt otänkbart inträffar har jag förtvivlat svårt att se topp-trion Argentina, Litauen och "nya" Ryssland missa slutspel. Dock lutar jag, till skillnad från många andra, mer åt nu-ryssarna än argentinarna som gruppvinnare. Ryssarna har ju för fasiken lyckats med det mesta, allt från schlager till fotboll till EM-basket, den senaste tiden så varför inte även OS-basket?

Sen tror jag inte Argentina har alltför mycket emot en andra- eller till och med tredjeplats, trots att det förmodligen skulle betyda en Team USA-drabbning redan innan den insiktade finalen. För en vinst mot USA i en semifinal skulle ju inte bara beröva de på deras efterlängtade och så omtalade guldmedalj utan även silvret. Dessutom har lagets stjärna, Manu "Monkey-butt" Ginobili, gått halvskadad lång tid och jag förmodar att han inte kommer slita ut sig alltför mycket i den här turneringen förrns det verkligen börjar gälla något.

Så slutar gruppen;

"nya" Ryssland
Argentina
Litauen
Kroatien

Australien
Iran


GRUPP B:
Det är ganska otroligt att det här kommer bli den bästa och hårdaste basketturneringen i OS:s historia då det ändå fattas stora nationer som Frankrike och Italien. Att turneringen trots dessa länders frånvaro rankas som den bästa någonsin säger en hel del om kvaliteten på de lag som faktiskt är med. Och trots att den här gruppen benämnts med ett B är det kanske den bästa gruppspelsgruppen någonsin i OS-historien.

Men vi börjar från botten.

Där hittar vi afrikanska mästarna Angola, ett pyttelitet lag som förmodligen kommer få höra en massa post-kolonialt dravel som; "åh, vilket charmigt lag", "fart och fläkt, men ingen organisation" samt "fantastiskt vilken spelglädje de bjuder på" (precis som alla afrikanska fotbollslag ever) från herrar Hård och Aulander som jag antar kommenterar. Sanningen att säga är Angola inte bra nog i kamp mot de andra lagen. Punkt.

Kampen om sista slutspelsplatsen blir en strid på kniven mellan två av NBA:s tre största oamerikanska stjärnor (där kanadicken Steve Nash väl skulle vara den tredje musketören), hemmasonen Yao Ming och den reslige tysken Dirk Nowitzki.

Båda lagen är uppbyggda på liknande sätt, en superstjärna som får dra det största lasset (Yao och Dirk) + en annan NBA-lirare (i Tyskland; Clipperscentern Chris Kaman, i Kina; "the chair-man" Yi Jianlian) + en massa utfyllnadsspelare. Jag ska inte säga att jag har superkoll på spelare andra än de från NBA men en magkänsla säger ändå att tyskarna har lite starkare och jämnare lag än kineserna. Dock har ju Kina hemma-publiken i ryggen men jag tror nog ändå på Tyskland som fjärde lag i gruppen.

Nu kommer vi till de riktigt stora elefanterna; Grekland, Spanien och Team USA.

Team USA måste gälla som favorit, de har ju för fan Dwayne Wade som sjättekille (SJÄTTE!), men de kommer nog få det tufft mot ett Spanien som fått allt mer NBA-rutin och därför kan det amerikanska stjärngänget utan- och innantill samt ett Grekland som bäst i världen hanterar alla FIBA-basketens små nyanser och speciella egenheter.

Frågan är dock hur mycket taktiskt och fysiskt krut grekerna och spanjackerna har tänkt att bränna under den relativt betydelselösa gruppspelsomgången. Det är ju egentligen bara USA, av de stora killarna, som skulle bry sig om en förlust i det första stadiet. De har ju tydligen någon slags heder att återta.

Så därför får vi nog i gruppdrabbningarna mellan dessa tre mer leta indikationer på vad som komma skall än se de som faktiska hierarkiska slutställningar.

Så slutar gruppen;

Team USA
Spanien
Grekland
Tyskland

Kina
Angola


Vidare turneringsfunderingar får jag återkomma med och slutspelsprediktioner kommer när vi vet exakt hur gruppspelet artade sig. På återseende!

1 kommentar:

Anonym sa...

Sheeiiit, visste ej att Angola har sa bred trupp att d far skicka tva stycken lag till detta OS!
Kanske darfor de e tippade att bli sist i bade gruppa och b...vad vet jag.