söndag 1 juni 2008

The Finals(!)

YEEEEEEEEEEESSSSSSSSSSSSSSSSSSSSS!!!

Finalen vi alla ha väntat på sedan det magiska 80-talet är äntligen här! Los Angeles Lakers mot Boston Celtics. Vilken grej!

Pau mot Perkins, Garnett mot Odom, Radmanovich mot Pierce, Bryant mot Allen och Fisher mot Rondo. Roligt så det förslår. Och då har jag ändå bara listat startfemmorna.

Men om det här ska bli någon finalserie for the books måste nog KP43 spela lika enormt som i match 5 mot Detroit. Och Rajon Rondo måste komma upp i liknande standards. Dock kommer det nog inte bli så ojämnt som jag först trodde det skulle bli, nu när Ray Allen hittat skottet igen.

Mitt tips blir dock Lakers i 5.

Uppkast 5:e juni. Fuck fotbolls-em.

3 kommentarer:

DJ Johan sa...

Drömfinal! Vad mer kan man säga? Om förra årets final mellan Spurs och Cavaliers var lite småtrist så kan ingen påstå att detta är någonting annat än spektakulärt. Det finns många anledningar till detta. För det första är det dom två förstaseedade lagen i vardera konferensen som gör upp. För det andra är det två stortreor som går head-to-head, Celtics’ Kevin ”The Big Ticket” Garnett/Paul ”The Truth” Pierce/”Sugar” Ray Allen mot Lakers’ Kobe Bryant/Pau Gasol/Lamar Odum. För det tredje är det dom två mest framgångsrika och två av dom mest populära lagen i NBA: s historia. Och sist men inte minst så är det kanske NBA historiens mest omtalade rivalitet som äntligen kommer till liv igen. Dom har mött varandra tio gånger tidigare i final där Boston vann dom åtta första och L.A. dom två sista. Lakers mot Celtics var en rivalitet som var en lika stor del av 80-talet som Michael Jackson vs. Madonna, Coca-Cola vs. Pepsi, Dallas vs Falcon Crest eller Martina Navratilova vs. Chris Evert-Lloyd. Det var två helt olika kontraster som möttes. Bägge lagen hade varsin megastjärna som bägge debuterade säsongen 1979-80 och vars rivalitet redan hade påbörjats under collagebasket tiden, nämligen Earvin ”Magic” Johnson (Lakers) och Larry ”The Legend” Bird (Celtics). Populariteten hos dessa två stjärnor revolutionerade och höjde sporten till höjder den inte sett tidigare. Lagen möttes i tre minnesrika finaler 1984, 1985 och 1987 där Celtics vann den första och Lakers dom två andra. Allt som allt vann Lakers fem mästerskap under 80-talet (’80, ’82, ’85, ’87, ’88) och Celtics tre (’81, ’84, ’86). Lagens spelstil såväl som fans såg också helt annorlunda ut. Celtics spelade en tekniskt begåvad, disciplinerad, ibland lite småtrist men mycket effektiv basket. Lakers å andra sidan var som godis för ögonen, om man hann med det vill säga. Ett rafflande spel med det kanske snabbaste anfallet i baskethistorien, så flashigt att dom fick smeknamnet ”showtime”. ”Magic” Johnson ledde showen med bländande passningar utan dess like och ett helt suverän blick över spelet. Precis som idag hade vardera lag sin egen ’stortrea’, Lakers hade ”Magic” Johnson/Kareem Abdul-Jabbar/James Worthy medans Celtics hade Larry Bird/Kevin McHale och Robert Parish. Celtics fans, precis som laget själv, bestod mest av vita personer. En frenetisk och stolt hemmapublik med en klarare arbetarklasskomposition skrek tillsammans i kör ’beat L.A., beat L.A.’ om och om igen. Där var det ”Celtic pride” som rådde. Lakers å andra sidan bestod mest av svarta spelare vars fans var gräddan av Hollywood-eliten med idel filmstjärnor och glamoröst folk i arenan. Lakers mot Celtics var verkligen på alla möjliga sätt en attraktiv glamour vs. blue-collar kamp.

DJ Johan sa...

Några funderingar minutrarna innan TV4 Sport börjar direktsändningen av den första final matchen...

Vem blir då NBA mästare i år?

Vad Lakers måste göra:

Först och främst, allting börjar och slutar med Kobe Bryant. Skulle tex. Kobe åka på en skada som hindrar eller hämmar hans spel så är det adjöss Lakers. Nyckeln till segern bygger på två saker: 1) Kobe måste spela på topp vilket han visserligen alltid gör och 2) han måste fortsätta med det som han blivit så duktig på sista åren, nämligen att utnyttja och få igång sina medspelare till max. Gasol, Odum, Fisher, ja alla måste bli involverade. Skulle det dock krisa sig, förvänta er då att Kobe i vanlig ordning tar över spelet och gör det han måste göra för att laget ska vinna. Det bästa rådet man kan ge till Lakers är egentligen: fortsätt göra det ni gör. Dom har ju nämligen åkt igenom årets playoff som ett lokomotiv med enbart segrar på hemmaplan och endast tre förluster på bortaplan, och allt detta mot mycket bra lag.

Vad Celtics måste göra:

Tre grejer: 1) För det första måste alla tre storstjärnor storspela, framförallt Ray Allen som är den spelare i supertrion som haft mest problem i årets playoff, han tände dock till nu senast mot Pistons. Allen vs. Bryant kommer att vara den stora intressanta kampen mellan dom olika lagens shooting guards. 2) Begränsa Kobe Bryant så gott det bara går. Ingen kan stoppa honom, det är helt solklart vid det här laget. Det handlar bara om att låta han jobba så mycket som möjligt för varenda poäng. 3) Var skarpare på att vinna bortamatcher. I dom första två serierna mot Atlanta Hawks och Cleveland Cavaliers vann Celtics inte en enda bortamatch, och dom gick vidare tack vare att dom i och med deras förstaseedning hade hemmaplans fördel. Som tur är har dom det även mot Lakers, dom kommer att behöva det. Bortaplansspöket släppte dock mot Detroit Pistons senast där dom faktiskt klippte två bortasegrar, så fortsätt med den trenden grabbar.

Det som talar för Lakers...

är hur lätt dom har tagit sig igenom årets playoffs, medans Celtics har fått slita hårt trots att Lakers mött bättre lag. 4-0 mot Denver, 4-2 mot Utah och 4-1 mot San Antonio säger sitt klara språk. Kontra det med Celtics: 4-3 mot Atlanta, 4-3 mot Cleveland och 4-2 mot Detroit.

Det som talar för Celtics...

är att dom var ligans bästa lag i grundserien (betyder dock inte så mycket här), att dom spelat bättre ju djupare in i årets playoff dom har kommit (samma gäller dock även för Lakers). Men slutligen det viktigaste: nämligen att dom har hemmaplans fördel vilket har hjälpt dom tidigare. Dom två första matcherna, den eventuella femte samt den sjunde avgörande matchen går i Banknorth Garden i Boston och detta kommer att vara viktigt, tro mig.

MITT TIPS ÄR: 4-3 till Los Angeles Lakers

moses blackman sa...

oj jävlar vilket inlägg.