lördag 4 oktober 2008

50 orsaker varför HDB älskar NBA; Nr. 30

Orsak 30: Den fantastiska fantasin
Nu är det snart dags igen! För för alla oss som inte platser i basketens förnämsta rum, NBA, finns fantasin. Och på fantasin finns det ingen hejd. Därför kan du och jag hitta på ett eget lag, värva spelare, bänka spelare, byta spelare, droppa spelare och allt eftersom den riktiga NBA-säsongen fortgår tjäna poäng till vårt fantasi-lag.

Basket är ju dessutom den kanske förnämsta fantasi-sporten med tanke på dess generösa statistik-underlag och upplägg. Ni som inte varit med förr får nu en krasch-kurs i fantasi-basketens underbara värld:

Fantasi-basket - en underbar värld
Fantasi-basket är en sport som till viss del utspelar sig i just fantasin men som på internet och i andra omodernare former, så som på papper och andra liknande kalkylblad, får en mer "fysisk" form. Det hela går ut på att man styr ett fantasi-basketlag och tävlar mot andra fantasi-basketlag efter hur de RIKTIGA basketlagen och spelarna i NBA presterar under den RIKTIGA säsongen.

Det finns (huvudsakligen) tre olika sätt att spela detta fantastiska fantasi-spel på; Rotisserie, Poängbaserat och Man-mot-man.

I en Rotisserie-liga, eller Roto-liga som det även kallas, rankas lagen inbördes inom olika, i förhand bestämda, statistiska kategorier och sedan drar man en snittranking för de samtliga kategorierna för att få fram en slutgiltig segrare. Till exempel; Lag A har startat en Roto-liga tillsammans med 9 kompisar. De har kommit överens om att bara räkna Poäng, Returer och Assists. Eftersom det är 10 lag med i ligan får den som kommer först i varje enskild statistisk kategori 10 poäng, den som kommer tvåa 9 poäng och så vidare ända ner till den som kommer sist som bara får 1 poäng. Om Lag A således hamnar tvåa i Poäng-kategorin, fyra i Retur-kategorin och sist i Assist-kategorin blir Lag A:s slutpoäng således 9(P)+7(R)+1(A)=17 pinnar. Is you with me?

I en poängbaserad liga får man istället för rankingpoäng efter hur hela ens lag presterat inom varje statistikkategori en speciell poäng för varje spelares produktion inom varje kategori. Till exempel; Lagen i den poängbaserade ligan har kommit överens om att bara ha 5 spelare per lag. Man har sedan kommit överens att precis som i exemplet ovan bara räkna med Poäng(P), Returer(R) och Assists(A). Skillnaden här är att man med förbestämda uträkningar sedan räknar om alla PRA:s så att de får ett ungefär likvärdigt värde. Vanligtvis brukar man räkna P*0.5, R*1.5 och A*1.99. Därefter läggs alla poäng på hög och den som i slutändan av säsongen lyckats samla på sig flest poäng vinner.

I den tredje och sista varianten, Man-mot-man, spelar man efter ungefär samma principer som i Roto bara det att man varje vecka just ställs man-mot-man mot ett annat lag. Den som efter veckan har vunnit flest kategorier vinner den matchen och man ställs sedan mot ett annat lag nästa vecka. Det hela fortlöper precis som vilken sportserie som helst och den som i slutändan har flest vinster vinner ligan.

Alla varianter har sina egna speciella för- och nackdelar men den vanligaste, och mest omtyckta varianten, är Rotisserie-varianten.

Vidare.

När man bestämt sig för vilken slags liga man vill ha är det sedan dags att sätta igång. Inför säsongen håller man en draft som sker ter sig ungefär likadant som den riktiga NBA-draften, till skillnad fårn att ALLA spelare är up for grabs (ska dock tilläggas att man kan ha regler som säger att man får behålla ett visst antal spelare till framtida säsonger men det tycker jag är ghey).

När lagen valt spelare gäller det sedan att försöka formera sina styrkor bäst möjligt. Man blir tvungen att hänga med lite mer än vanligt i NBA (nog för att jag förmodligen hänger med FÖR MYCKET mer än vanligt ändå) och tänka sig för vilka spelare man ska ha i på sin roster för var vecka. Skador, motståndare, antal matcher - sånt är vad en fantasi-manager måste ha i åtanke var vecka och han ska kunna tälja något fantasi-guld.

Så, det var en kort svenne-förklaring angående Fantasi-basketen, om du tyckte min förklaring var dålig och svår att förstå och vill ha en bättre förklaring eller bara vill ha mer kött på benen kan du få det här; MERA KÖTT!

Precis som ifjol, då Statistik-Stefan vann med hästlängder, har vi i år tänkt hålla en Hoop Dreams-fantasiliga. Och eftersom säsongspremiären närmar sig med stormsteg brinner det lite i knutarna. Intresserade tar kontakt med mig, snarast, på valfritt sätt eller lämnar en rad och en mail-address i kommentarsfältet. Draften kommer hållas en eller två veckor innan premiären och nytt för i år är att vi spelar Roto-liga istället för poängbaserat samt att vinnaren i år inte bara får ära och bragging rights utan även den pokal som är in the making. Bra skit alltså.

Så välkomna in i fantasins underbara värld - en av anledningarna till att vi älskar NBA.

(Hoop Dreams tar sig friheten att helt på eget behag sålla genom anmälningar och dylikt. Det är därför inte garanterat att du kan få en åtråvärd fantasibasket-plats men vi ska göra vårt yttersta för att tillfredställa allas behov, no-homo)

Inga kommentarer: