torsdag 23 oktober 2008

50 orsaker varför HDB älskar NBA; Nr. 8

Orsak 8: Reglementet

Först och främst vill jag bara klargöra att det är hur reglerna är utformade som jag gillar och inte hur de efterföljs, för det bizznizzet kan ju vara minst sagt shady.

NBA är ju nämligen kanske världens mest dynamiska organisation när det gäller dess reglemente. Om vi tar fotboll som jämförelse så har ju den inte ändras mer än att man någon gång under medeltiden bestämde sig för att spela med lag istället för hela byar och att man inte fick slåss med högrepar och andra tillhyggen. Hur länge har de inte tjatat om målkameror och dylikt till exempel?

Nej, NBA är grejen. Där hittar man hela tiden på nya regler för att utveckla spelet till det bättre, det vill säga så att spelet ska bli mer rättvist och publikfriande. Tänk att NBA har genomdrivit regeländringar som medfört allt från trepoängslinjer (för att de små killarna och tjejerna skulle kunna hävda sig) och tresekundersområden (så att inte Wilt och company skulle kunna bänka sig under korgen) till 24-sekundersklockor (så att folk inte skulle kunna springa omkring och passa och studsa tills det att matchuret tog slut så fort de knipit en liten ledning) och bakåtspelsregeln (se föregående parentes) allt för att skapa bättre underhållning för dig och mig.

Hur många lagidrotter skulle inte bli sjukt mycket roligare bara av att införa bakåtspelsregeln, alltså att när det bollförande laget passerat halvplan är det rakt på mål som gäller och inga själsligt förlamande bakåtpassningar? Samma med 24-sekundersklockan. Visst, handbollen har någon slags passivitetsvarning som domarna måttar ut mellan tummen och pekfingret men vore det inte bättre om handbollslagen skulle få, säg, 30 sekunder på sig att göra mål? Jo det vore det.

Därför tycker jag att samtliga lag-bollsporter, pingis-dubbeln borträknad för den är så optimal som den kan bli, skulle snegla med ett öga bort mot basketparketten och ta efter ett och annat. Om inte någon speciell regel så åtminstone den pinne-i-arslet-fria inställning NBA verkar ha till reglementet - det är inga grundlagar vi har att göra med, det är spelregler! Och om man på något sätt kan ändra reglerna för att främja spelet för de spelande eller de åskådande, må så ske!

Inga kommentarer: