onsdag 22 oktober 2008

50 orsaker varför HDB älskar NBA; Nr. 9

Orsak 9: Nellie Ball
Don Nelson är tidernas bästa filosof. Istället för att oroa sig över etik, moral, rymden, kärleken och annat ovettigt bryr han sig enbart om det viktigaste av allt - att göra flest poäng!

För att åstadkomma denna vision har Don, eller Nellie som han också kallas, uppfunnit Nellie Ball. Konceptet är oerhört enkelt. Istället för att spela basket på traditionellt vis (1 PG, 1 SG, 1 SF, 1 PF, 1 C) satsar Nellie allt på mindre, snabbare och mer tekniska spelare (exempelvis 1 PG, 1 SG, 2 SF, 1 PF).

Tanken är sedan att den mindre Nellie-formationen ska skapa huvudbry för motståndarlagets stora killar som tvingas försvara mindre men snabbare och mer tekniska spelare. Att de mindre spelarna oftast dessutom är bättre på att skjuta leder ofta till stora ytor att attackera på då skyttarnas försvarare måste hålla sig i närheten hela tiden för att inte bli dödade från trepoängslinjen.

Kort sagt, Nellie Ball = Anfall är bästa försvar.

Numera är det nästan regel att om ett lag går smått (byter in mindre spelare) så kontrar det andra laget med att sätta in spelare i liknande storlek. Trots detta faktum spottas det ofta på Nellie Ball eftersom det ännu inte lett till någon segerpokal.

Vi här på HDB hoppas dock att Nelson och hans efterföljare aldrig ger upp drömmen om mer poäng. För poäng är bland det bästa vi vet!

Inga kommentarer: