fredag 19 september 2008

50 orsaker varför HDB älskar NBA; Nr. 46

Orsak 46: Frederic Weis
With the 15th pick of the 1999 NBA draft the New York Knicks selects Frederic Weis, out of France.

Orden var kommissionär Sterns och året var som sagt '99. Frederic Weis, en stor och talangfull center från Frankrike, hade fått sin basketdröm uppfylld - han skulle äntligen få kröna sin karriär med ett NBA-kontrakt. Weis valde dock att stanna ytterligare ett år i sin franska klubb Limoges istället för att kasta sig på första bästa atlantångare med riktning västerut. Något han förmodligen alltid kommer ångra.

Sommaren 2000. De Olympiska Spelen skulle avgöras i Sydney, Australien, och Frederic var en av de största stjärnorna i det franska basketlaget. I den fjärde gruppspelsmatchen, där båda lagen redan var klara för slutspel, mötte Frankrike de regerande OS-mästarna Team USA. I den matchen förändrades livet för Weis och alla vi som satt och tittade på matchen.

Eftersom matchen i sig var rätt så betydelselös blev spelet väldigt hafsigt och många var vi väl som hade svårt att hålla ögonen uppe. Då händet DET. Ett dåligt amerikanskt anfall leder till fransk kontring men en slarvig fransk pass plockas lätt upp av (f.d.) dunk-virtuosen Vince Carter och resten är historia;PO-STER-mafakkin-IZED!

Frankrike och Team USA möttes igen i finalen där jänkarna efter en rätt så jämn match återigen stod som OS-mästare. Silvermedaljen Weis fick med sig hem var förmodligen ett ynka miniplåster på det enorma köttsår av förnedring som revs upp i drabbningen med Carter. Weis har sedan incidenten inte försökt sig på en NBA-karriär, frågan är om något lag ens skulle vilja ha ett namn med så förnedrande associationer på sin roster, utan har stannat i Europa där han efter Carter-spektaklet spelade i den Grekiska ligan och numera huserar i den Spanska.

Nyligen så hamnade Weis på NBA-tapeten igen nu i somras då hans rättigheter gick från New York till Houston i utbyte mot den tidigare Knicks-centern Patrick Ewings son, Patrick Ewing Jr. Än är alltså inte Frederic Weis; The NBA era något helt otänkbart, i alla fall inte om den där minnes-zapparen från Men In Black verkligen existerar på riktigt.

1 kommentar:

D-Wade sa...

Carter-dunken är fan helt jävla hysteriskt bra.