fredag 6 april 2007

Svensk basket

Finalserien mellan 08 Stockholm och Plannja lever. Stockholmarna lyckades nämligen till slut vinna den jämna och spännande matchen med 84-81. Och visst var det spännande men jag kan inte riktigt hålla med SVT 24:s kommentatorer om att det var en välspelad och bra match.

Hafsigt spel, missade straffkast och massor av avblåsningar. I en sekvens i matchens avgörande minuter såg det ut som att alla spelare stod stilla och de båda lagens guards turades om att dribbla över hela planen bara för att missa en enkel lay-up. Plannjas amerikan Carlos Wheeler och svenneamerikanen Fred Drains missade båda ett par straffar var i slutskedet. Hur bra är svensk basket då om inte ens stjärnimporterna klarar av att leverera när det gäller.

Är också besviken på att inte få se mer av Jonas Jerebko. Jag har i och för sig inte sett alltför mycket svensk basket den senaste tiden men Jerebko är i alla fall den ljusaste punkten som jag ser det i svensk basket just nu. Han är nämligen bland de få långa svenska spelare som spelar rättvänd mot korgen. Om man tittar på de andra stora svenska spelarna i finalen så spelar Joakim Blom och John Rosendahl nästan hela tiden med ryggen mot korgen, backar sakta in sin försvarare och avslutar med en baby-hook. Och då är inte ens Jocke och John särskilt stora om man jämför med utländska centers vars spelstilar mer liknar en forwards när de vänder upp, skottfintar och sedan dunkar i bollen á la Amare Stoudemire. På den punkten måste svensk basket bli väsentligt mycket bättre om vi någonsin ska lyckas internationellt.

Hafsig var inte bara matchen utan också sändningen som sådan. Visst, matchen gick på SVT:s avartskanal med nummer 24 men vad var grejen med Knut Knutson-imitatören Dennis Aulander som bisittare och en Mattias Sahlström som ömsom svamlade, ömsom bräkte fram oförståeliga observationer, tankar och reflektioner angående matchen. Att de en gång varit duktiga basketspelare och säkert kan jättemycket om basket spelar ingen roll om man inte förstår vad de säger.

Inga kommentarer: